4 серпня – день народження шампанського

imagesCAKQ3LZT     Будучи економом при абатстві Отвільер, розташованому в самому центрі Шампані, батько П’єр Періньон завідував їстівними запасами і погребом, а на дозвіллі займався експериментами по виробництву різних вин. 4 серпня 1668 року Періньон представив здивованої братії чудовий напій: сріблясті бульбашки з тихим шелестом піднімалися з дна келиха, прозора піна іскрилася, немов жива. Це ігристе вино стало прабатьком сучасного шампанського. П’єр Періньон не тільки першим виготовив шампанське, але також запропонував замість звичайної в той час пробки з промасленого палиці використовувати коркові, яка використовується донині. Хоча винахід шампанського датований 4 серпня 1668, опис технології його виготовлення було опубліковано лише в 1718 році абатом Федина, каноніком Реймського собору.

     У 1728 році почалася торгівля шампанським, а через рік була заснована перша фірма-виробник шампанських вин «Рюінар». До кінця 19 століття шампанське придбало популярність у всьому світі, і багато країн стали самі освоювати його виробництво. Особливих успіхів у цій справі досягли російськівинороби, які навіть отримували призи на виставках у Парижі Однак така конкурентна ситуація абсолютно не влаштовувала виноробів із самої Шампані. Після першої світової війни Франція прийняла закон, який встановив, що шампанським можуть називатися тільки ті ігристі вина, які вироблені безпосередньо в провінції Шампань при строгому дотриманні певних правил.

  А чи знаєте ви, що …

  • Швидкість вильоту пробки від шампанського сягає 14 м / с, а висота польоту досягає 12 метрів.
  • Тиск у пляшці шампанського досягає 6,3 кг на кв. сантиметр, а це втричі більше, ніж тиск в автомобільній шині.
  • В одній пляшці з шампанським близько 49 млн. бульбашок.
  • На початку XIX століття знаходитися в печері, де зберігаються пляшки з ігристим вином, не захистивши обличчя залізною маскою, було небезпечно. В середньому, чотири з п’яти пляшок вибухали, не витримуючи тиску вуглекислого газу.
  • Не рекомендується пити цей ігристий напій з нафарбованими губами, так як до складу губної помади входять речовини, що нейтралізують смакові якості шампанського.
Залишити коментар

Залишити коментар